DEVRİMCİ TEKSTİL İŞÇİLERİ SENDİKASI GENEL MECLİS TOPLANTI GÜNDEMİ VE PROGRAMI
Sendika üye ve temsilciliklerimize;
Sendikamızın tüzüğü gereği 6 ayda bir Genel Meclis’in toplanması gerekmektedir. Genel Meclis toplantısı üyelerin ve GMYK’nun gerekli görmesi halinde daha erken toplanabilir. Fakat 6 aydan geç toplanamaz.
Genel Meclis, İki genel kurul arasındaki dönemde temsilciliklerin ve fabrika delegelerinin katılımıyla toplanır. İki genel kurul arasındaki dönemde sendikamızın mücadele programı ve tüzüğünde ifade edilen ilkeler ekseninde sendikanın dönemsel politikasını saptar, örgütlenme planını çıkarır.
2016 yılının ilk Genel Meclisini 16-17 Ocak tarihlerinde gerçekleştireceğiz. Genel Meclis toplantısının birinci günü genel eğitim, ikinci günü ise sendikanın dönemsel politikasının belirlenmesi ve örgütlenme planının çıkarması biçiminde gerçekleştirilecektir.
İlk gün gerçekleştirilecek sunumlar için temsilciliklerimiz görev almıştır. Yaklaşık iki ay önce hazırlıklarına başlanan sunumlar Genel Meclis toplantısından sonraki günlerde eğitim broşürü olarak düzenlenecektir.
*İkinci gün için MYK’mız aşağıdaki tartışma başlıklarını saptamıştır. Yeni gündem maddelerinin eklenmesi, bazı gündem maddelerinin çıkarılması, içeriğinin genişletilmesi yada daraltılması yönünde önerisi olan temsilciliklerimiz ve üyelerimizin 10 Ocak tarihine kadar önerilerini sunmaları gerekmektedir.
Genel meclis toplantı planını MYK’mız aşağıdaki gibi belirlemiştir.
1.Gün çalışma planı (16 Ocak Cumartesi)
- 00 – 09.40 Kahvaltı
- 00 – Saygı duruşu ve açılış konuşması
- 30 – Türkiye Sınıf Hareketi Tarihi
- 15 – Ara
- 30 – Devrimci Sınıf Sendikacılığı anlayışı ve sendikalar
- 15 – Ara
- 30 – Tekstil İşkolu
- 15 – Öğlen yemeği
- 30 – Tekstil işçilerinin gündemleri ve örgütlenme sorunları
- 15 – Ara
- 30 – Tekstil İşkolunda kadın ve çocuk işçiler
- 15 – Ara
- 30 – Sınıf hareketi ve hukuksal mücadele
- 15. Birinci gün programının bitimi
2.Gün çalışma planı (17 Ocak Pazar)
- 00 – 09.40 Kahvaltı
- 00 Divan oluşturulması
- Altı aylık faaliyet raporunun okunması
- Gündem maddelerinin tartışılması
- 00 Öğen yemeği
- 00 Gündemlerin tartışılmasına devam edilmesi
- Kapanış
Not: Ara dinlenmelerin zamanı ve süresi divanın inisiyatifindedir.
GENEL YÜRÜTME KURULUNUN BELİRLEDİĞİ GÜNDEM MADDELERİ
Sendikamız gelinen aşamada kurumsallaşma sürecini asgari düzeyde tamamlamıştır. İşleyiş ve tarz olarak yeniyi yaratma iddiasında olan bir sendika olduğumuz için bazı deneyimleri yaşayarak edinmek kurumsal işleyişimizi oturtmamız noktasında bizler için zorlayıcı olmuştur. Buna rağmen yıllardır faaliyet yürüten birçok sendikanın ulaşamadığı bir yaygınlık ve niteliksel düzeye ulaştığımız söylenebilir. Fakat bu durum bizim için yanıltıcı olmamalıdır. Bizler devrimci sınıf sendikacılığı anlayışını ete kemiğe büründürmek iddiasıyla yola çıktık. Greif işgali gibi şanlı bir direnişin ölçülerini alt sınırımız olarak saptadık. Buradan doğru baktığımızda ise önümüzde aşmamız gereken çok eşik var.
Sendikal faaliyetimizin geldiği aşamada önümüzdeki eşikleri aşmak için yapmamız gereken örgütlenme faaliyetimizi yaygınlaştırmak ve maddi kazanımlarla taçlandırmaktır. Sendikamızın ve temsil ettiği anlayışın kendini var edebilmesinin tek yolu budur.
Bizim temsil ettiğimiz anlayış Türkiye sendikal hareketinde olağan olan üye yapma anlayışı değildir. Biz gerçek bir sınıf örgütü yaratma iddiası ve hedefiyle yol yürüyoruz. Bunun yolunun da fiili meşru mücadeleden geçtiğini biliyoruz. Bunun için fabrika komiteleri biçiminde örgütlenmek temel ilkemizdir. Sendikamız ancak komitelerin örgütlü birliğinin ifadesi olduğunda iddialarına uygun davranabilir. Böylesi bir örgütlenme biçimini yarattığımızda, sermaye devleti sendikamızı kapamak gibi bir saldırıda yada benzer saldırılarda bulunsa dahi fabrika ve havzalarda oluşturulan taban komitelerine dayalı örgütlenmeler sermayeye karşı mücadelelerini kesintisiz sürdürebilirler. Devrimci sınıf sendikacılığı anlayışı böylesi bir mücadele tarzını hayata geçirmektir. Greif işgali bunun en somut örneğidir. DEV TEKSTİL’e hâkim mücadele anlayışı ve ilkeleri “devrimci sınıf hareketi” yaratılmasına katkı sunmayı gerektirmektedir. Bu da “sınıfa karşı sınıf” tutumunu örgütlemek demektir.
Gerçekleştireceğimiz genel meclisin üzerinde durması gereken temel nokta, devrimci sınıf hareketi yaratılmasına katkı sunmak için atmamız gereken pratik adımları saptamak ve hayata geçirme iradesi koymaktır.
Genel meclisin bu doğrultuda başarılı bir çalışma yürütmesini temenni ediyoruz.
*İKİNCİ GÜN GÜNDEM ÖNERİLERİ (17 OCAK PAZAR)
- Altı aylık faaliyet raporunun okunması ve değerlendirilmesi
(Önümüze koyduğumuz hedefler, başarabildiklerimiz, başaramadıklarımızın nedenlerinin irdelenmesi deneyim ve dersler çıkarmak vb.)
- Siyasal gelişmeler ve işçi hareketi
(Savaş ve saldırganlık, etnik ayrışma, mültecileşme vb.)
- Örgütlenme yol, yöntemleri ve araçları
(Örgütlenme alanlarının gözden geçirilmesi, Mevcut araç ve yöntemlerin gözden geçirilmesi, yeni araç ve yöntemlerin tespit edilmesi ve hayata geçirilmesi, fabrika ve havza çalışma yöntemlerinin saptanması, genel tekstil işçisi kitlesine ulaşmanın yol ve yönteminin saptanması, çalışmamızın olmadığı temel tekstil bölgelerine ulaşma yöntemlerinin tartışılması vb.)
- Altı aylık hedeflerin belirlenmesi ve çalışma planının genel hatlarının oluşturulması
(Örgütlenme hedefleri, sınıf gündemlerine müdahale, geniş tekstil işçisi kitlesine ulaşmak, 8 Mart, 1 Mayıs vb.)
Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası
Merkezi Yürütme Kurulu
04.01.2016
Not: 04.01.2016 tarihinde üye ve temsilciliklerimize gönderilen metindir.