Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilmesiyle ilgili yaptığı yeni düzenleme açıklandı. Bu düzenlemede Türkiye’de resmi kayıtlara göre bulunan 2 milyon 411 bin Suriyeli yararlanacak deniliyor. Şu ana kadar 7 bin 351 Suriyeli’ye çalışma izninin verildiği, kaçak yollarla çalışan Suriyelinin sayısının ise 500 bini aştığı söyleniyor.
Suriyeliler geçici kimlik düzenleme tarihinden 6 ay sonra çalışma için başvuru yapabilecek. Suriyeliler, sadece ikamet ettikleri illerde çalışabilecek. Suriyeli işçilerde mevcut asgari ücretten faydalanabilecekler. Buna göre Suriyeli sayısı, çalıştıkları iş yerindeki çalışanların yüzde 10’unu geçemeyecek deniliyor. Ancak bir iş yerinde dört haftalık sürede açık bulunan işlere başvuran yerli işçi yok denilerek işveren istediği kadar Suriyeli işçi çalıştırabilecek. Kısaca bir ayda yerli işçi başvurmadı diye % 10 kuralı uygulanmayacak.
Patronların şimdiye kadar çok sayıda Suriyeli işçiyi kaçak çalıştırdığı biliniyor. Kuşkusuz bu yeni değil. Her zaman patronlar daha fazla kar elde etmek için kayıt dışı işçi çalıştırmayı tercih etmektedir.
ŞİMDİ OLAN NE?
Olan şu ki, tekstil patronları işçi çokluğunu tehdit olarak kullanıp, ücretleri genel anlamda düşük tutacaklar. Asgari ücretin kimseye yetmeyeceği ortadadır. Her zaman olduğu gibi koşulları beğenmezsen diyecekler ki “kapı orada, ister çalış ister çalışma.” Böylelikle işsizlik tehdidini daha çok kullanıp, daha ağır çalışma şartlarına bizleri mahkûm etmek istiyorlar.
TEKSTİL İŞÇİLERİ OYUNA DÜŞMEMELİ!
Tekstil işçileri patronların bu oyununu görmeli. Tepkilerini Suriyeli işçilere değil, işçileri bu şekilde karşı karşıya getirenlere göstermeli. Tekstil patronları tekstilde çalışacak 90 bin Suriyeli için istihdam imkânının olduğunu söylüyor. Oysa biliyoruz ki; örneğin Mersin’de, Antep’te, Adana’da, Malatya’da ve daha pek çok yerde olduğu gibi daha yeni yüzlerce işçiyi işten çıkarmıştır. Patronlar işlerine-çıkarına göre davranmaktadır.
HERKESE İŞ, TÜM ÇALIŞANLARA İŞ GÜVENCESİ!
Patronlar için ister Suriyeli, ister Türk, isterse Kürt olsun. İstedikleri tek şey ucuz iş gücüdür. Kuşkusuz Suriyeli işçi kardeşlerimizde Türkiyeli işçi ve emekçiler birlikte eşit koşullarda çalışmalı ve yaşamalıdır. Bu eşitlik ise açlık ve yoksulluk sınırının altında bir eşitlik değil, insanca çalışma ve yaşama koşullarında bir eşitlik olmalıdır. Bunun içinse tek seçenek insanca çalışma ve yaşama koşulları için bir an önce örgütlenmek, birleşmektir.
Sendikamız bu amaçla hangi milliyetten olursa olsun işçilerin birliğini savunur. Bu nedenle tüm kayıt dışı çalışanlara güvence isterken, tekstil işçilerinin insanca çalışma koşulları için mücadele eder.