Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the gd-system-plugin domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 6114
KÜÇÜKÇEKMECE’DE ANKET ÇALIŞMAMIZA YANSIYANLAR – DEV TEKSTİL – Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası
Anasayfa / Genel / KÜÇÜKÇEKMECE’DE ANKET ÇALIŞMAMIZA YANSIYANLAR

KÜÇÜKÇEKMECE’DE ANKET ÇALIŞMAMIZA YANSIYANLAR

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası olarak yaklaşık 1 ay boyunca İşçilerin Birliği Derneği ile birlikte Küçükçekmece bölgesinde Sefaköy ve İkitelli’nin merkezi noktalarında stant çalışmaları gerçekleştirdik. Stant çalışmalarımızda başta kıdem tazminatının gaspı olmak üzere sınıfa yönelik saldırıları teşhir eden ve işçi-emekçileri mücadeleye çağıran bir çalışma yürüttük. Ayrıca stant çalışmamızda yaklaşık 200 işçi-emekçi ve gençle anket yaptık.

Anketimize katılanların profilini değerlendirecek olursak; anketimize katılanların %65’i erkekler, %35’i kadınlardan oluşmaktadır. Anketimize başta tekstil, metal, petrokimya, iletişim ve hizmet sektörleri olmak üzere farklı iş kollarından işçi ve emekçiler katılmıştır. Ayrıca anketimize katılanların %9’u işsiz, %9’u emekli, %6’sı ise öğrenci olduğunu belirtmiştir. Ankete katılanların %59’u “0-50” kişinin çalıştığı iş yerlerinde, %31’i “151 ve üzeri” kişinin çalıştığı iş yerlerinde, %10’u ise “51-150” kişinin çalıştığı işyerlerinde çalışmaktadır.

Sermaye temsilcileri ve AKP iktidarı kıdem tazminatının fona devredilmesi halinde daha fazla işçinin kıdem tazminatı hakkından yararlanabileceğinin propagandasını yapıyor. Biz de anketimizde mevcut fonların işçiler tarafından ne kadar kullanıldığını anlamak için “İşsizlik ve BES gibi fonlardan yararlandınız mı?” ve “İşçilerin fonlardan yararlanabildiğini düşünüyor musunuz?” diye sorduk. Katılanların %72’si işsizlik ve BES gibi fonlardan yararlanamadığını belirtirken, “İşçilerin fonlardan yararlanabildiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna ise “%84” oranında “Hayır” cevabı verilmiştir. Yani ankete katılanlar arasında fonlardan yararlanma oranı oldukça düşük çıkarken, bir kısmı da kendisi fonlardan yararlanmış olsa dahi genel olarak işçilerin fonlardan yararlanamadığını belirtmiştir.

Anketimizdeki bir diğer soru “Yeni Ekonomi Programı-YEP hakkında bilginiz var mı?” idi. Bu soruya ankete katılanların %60’ı “Hayır” cevabını vermiştir. Anketimize yansıyan sonuçlar göstermektedir ki işçi ve emekçiler kendilerini yakından ilgilendiren gelişmeler hakkında bilgi sahibi değillerdir. Ya da bu saldırılar hakkında yanlış bilgilere sahip olmaktadırlar. Pek çok işçi ve emekçi burjuva medya “Yeni Ekonomi Programı-YEP” iyi bir şeymiş gibi yansıttığından kaynaklı araştırma yapma ihtiyacı duymamakta, burjuva medyanın propagandasına kanmaktadırlar.

Anketimize katılanların yarısından fazlası YEP hakkında bilgisinin olmadığını ifade etse de “Kıdem tazminatının fona devrini doğru buluyor musunuz?” sorusuna %99 oranında “Hayır” cevabı verilmiştir. “Daha önce kıdem tazminatı aldınız mı?” sorusuna ise “Evet” diyenlerin oranı %24 olmuştur. Bu sonuçlar göstermektedir ki işçi ve emekçiler kıdem tazminatı ile ilgili mevcut uygulama bir dizi kriter gerektirdiği için bu haktan yararlanmakta zorluk çekmektedir. Ama işçi ve emekçiler kıdem tazminatı hakkını iş güvencesi olarak görmekte ve fona devredilmesine karşı çıkmaktadırlar.

Anketimizde “Emeklilik hakkı”, “Genel sigorta hakkı”, “Kıdem tazminatı hakkı”, “İşsizlik maaşı hakkı” ve “sendikalı olma hakkı” için önem sıralaması yapılmasını istemiştik. Cevaplarda bütün haklar “en çok” önemde korunması gereken haklar olarak ifade edilmiştir. “Haklarımızı korumak için ne yapmalıyız?” sorusuna verilen cevaplarda ise “mücadele etmeliyiz” ilk sırada yer almaktadır. Bunu “yasal düzenlemeler yapılmalı” takip etmekte, hemen ardından ise “sendikalı olmalıyız” gelmektedir. Sonuçlara da yansıdığı gibi ankete katılanlar da hak gasplarına karşı mücadele etme eğilimi vardır. Ancak anket çalışması sırasında gözlemlediğimiz üzere bu mücadelenin hangi yol ve yöntemle gerçekleşmesi gerektiği konusunda bir bilinç açıklığı yoktur. Örgütsüz ve sınıf bilincinden yoksun pek çok işçi ve emekçi hak gasplarına karşı nasıl bir mücadele vermesi gerektiğini bilmemektedir. Bu durum da pek çok işçi ve emekçinin çözümü yasal düzenlemelerde görmesine neden olmaktadır. Ankete katılanların büyük bir kısmının işçiler lehine yasal düzenlemelerin dahi işçilerin örgütlü mücadelesi ile kazanılabileceği bilincinden yoksun olduğu gözlemlenmiştir. Ancak şu an için bir bilinçten yoksun olsa da işçi ve emekçilerin içerisinde olduğu arayış anket sonuçlarımıza da yansımıştır. “Gündemde olan hak gasplarına karşı yapılacak toplantı-eylem-etkinliklere katılmak ister misiniz?” sorusuna ise ankete katılanlar %88 oranında “Evet” yanıtını vermiştir.

Anket çalışmamıza yansıyan sonuçlar başta kıdem tazminatınının gaspı olmak üzere işçi sınıfına yönelik saldırılar konusunda daha fazla bilgilendirme çalışması yapmanın ihtiyaç olduğunu göstermiştir. Önümüzdeki süreçte anket çalışmamızdan çıkarttığımız sonuçlar çerçevesinde faaliyetlerimizi yoğunlaştırıp, eylem-etkinlik çalışmalarımızı güçlendireceğiz. İstanbul’un farklı bölgelerinde gerçekleştirdiğimiz anket çalışmalarının sonuçlarını da kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.

DEV TEKSTİL İstanbul Temsilciliği

Dev Tekstil

2023 YILI 1. GENEL MECLİSİMİZ TOPLANDI HAKLARINA VE GELECEĞİNE SAHİP ÇIK, DEV TEKSTİL’DE ÖRGÜTLEN!

Sendikamızın altı ayda bir yapılan Genel Meclis toplantısının ilkini, ocak ayında gerçekleştirdik. Meclisimiz, önden hazırlanmış …