Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the gd-system-plugin domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/wp-includes/functions.php on line 6114
KORONAVİRÜS’E KARŞI İŞÇİLERİN SAĞLIĞI İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELERDİR? – DEV TEKSTİL – Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası
Anasayfa / Genel / KORONAVİRÜS’E KARŞI İŞÇİLERİN SAĞLIĞI İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELERDİR?

KORONAVİRÜS’E KARŞI İŞÇİLERİN SAĞLIĞI İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELERDİR?

Koronavirüs salgını dünya genelinde yaygınlaşıyor. Ülkemizde de Koronavirüs tespit edildi. Hangi yaygınlıkta olduğuna dair şuan için kesin bir veri açıklanmış değil.

Koronavirüs ve benzer salgınlar en fazla işçi ve emekçileri etkiliyor. Çünkü işçi ve emekçilerin çalışma ortamlarında patronlar gerekli işçi sağlığı önlemlerini almıyorlar. İşçilere sağlıklı besleme ve barınma ihtiyacını karşılayacak ücret verilmiyor. Sağlık kuruluşlarının her geçen gün daha fazla ticarethaneye dönüştürülmesi işçi ve emekçilerin gerekli tıbbi tedaviyi almasını engelliyor…

Fabrikalar, işçilerin toplu bulunduğu alanlardır. Bunun için Koronavirüs’e karşı en fazla önlem alınması gereken alanların başında fabrikalar gelmektedir. Gerekli önlemleri almak fabrika yönetimlerinin sorumluluğundadır. Devletin ilgili kurumları da fabrikalarda alınması gereken önlemleri denetlemekle ve önlemlerin alınmadığı fabrikalara gerekli yaptırımları uygulamakla yükümlüdür.

Patronlar durduk yere almaları gereken önlemleri almayacaklardır. Çünkü onlar için işçilerin sağlığından ziyade ceplerinden çıkacak üç kuruş değerlidir.

Fabrika yönetimleri Koronavirüs salgınını bahane ederek ücretsiz izin dayatmasında bulunabilirler, çalışılmayan günleri yıllık izinden kesme girişiminde bulunabilirler. Ücretsiz izin dayatması ve yıllık izinden kullanma kesinlikle kabul edilmemelidir. Kullanılan izinler ücretli izin olarak kullanılmalıdır.

Fabrikalarda alınacak gerekli sağlık önlemleri sadece çalışanları ilgilendirmemektedir. Çalışanların aileleri ve temas içinde oldukları herkesi ilgilendirmektedir. Koronavirüs salgınının etkilerini minimuma indirmek için tüm arkadaşlarımız çalıştıkları fabrikalarda aşağıda belirtilen önlemlerin alınması için adım atmalıdır. Fabrika yönetiminin gerekli adımları atması bütün işçilerin birlikte hareket etmesiyle mümkün olacaktır. Fabrika yönetimlerinin gerekli önlemleri almaları için uyarmalı gerekirse toplu olarak yönetime basınç uygulamalıdırlar.

İşçi arkadaşlarımız işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması için gerekli adımları atmaları halinde fabrika yönetimleri hala önlemleri almıyorsa sendikamıza ulaşarak destek alabilirler.

Fabrikalarda alınması gereken Koronavirüs önlemleri

  • Fabrikalarda çalışma alanlarının düzenli temizliği yapılmalıdır.
  • Yemekhane, tuvalet vb. gibi ortak kullanım alanları virüslere karşı etkili maddelerle temizlenmelidir. Bu gibi alanların temizliği ile ilgilenecek personel istihdam edilmelidir. Tuvalet, lavabo vb. alanlarda sabun peçete gibi hijyen malzemeleri eksiksiz bulundurulmalıdır.
  • Koronavirüs soğuk ortamlarda daha fazla yaşam alanı buluyor.  Çalışma alanlarında işçilerin ısınma sorunu bir an önce çözülmelidir.
  • Çalışma alanları düzenli olarak havalandırılmalı, havalandırma sistemi olmayan alanlara gerekli alt yapı bir an önce kurulmalıdır.
  • Fabrikanın belli noktalarına el hijyenini sağlayacak temizlik ürünleri yerleştirilmelidir.
  • Sağlıklı beslenememek vücut direncini ve bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır. Fabrikalarda çalışanlara besin değeri yüksek ve hijyenik koşullarda hazırlanmış yemek verilmelidir. Ara dinlenme molalarında çalışanlara böğürtlen, kivi gibi vitamin değeri yüksek meyveler vb. verilmelidir.
  • İşçi servislerinin günlük olarak hijyenik maddelerle temizlenmesi sağlanmalıdır. Servislerde koltuk sayısı kadar kişi taşınmalıdır.
  • Yeterli dinlenememek vücudun bağışıklık sitemini zayıflatıyor. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için uyku ve dinlenmeye yeterli zaman ayırmak önemlidir. Fabrikaların servis saatleri işçilerin daha fazla dinleneceği şekilde düzenlenmelidir. Çalışma esnasında verilen ara molalar uzatılmalı ve mola yerleri sağlığa uygun hale getirilmelidir.
  • Uzun çalışma süreleri ve fazla mesailer çalışanların vücut direncini zayıflatmaktadır. Çalışma süreleri kısaltılmalı, fazla mesailer sonlandırılmalıdır. Fazla mesai kalarak az çok ay sonunu getiren işçilerin ücretleri insanca yaşamaya yetecek düzeye çıkarılmalıdır.
  • Bütün fabrikalarda işyeri hekimi sürekli olarak bulunmalıdır. Çalışanların vücut direncinin düşmesi vb. durumlarda ücretli izin verilmeli, dinlenmesi sağlanmalıdır.

İşçi arkadaşlar çalıştığınız fabrikalarda gerekli önlemlerin alınması için gerekli adımları atmanıza rağmen önlemler alınmıyorsa aşağıdaki numaralardan bize ulaşabilirsiniz.

 İletişim için,

İzmir- Genel Merkez: 0 538 384 02 92

İstanbul Avrupa Yakası: 0542 650 65 25

İstanbul Anadolu Yakası: 0 535 257 70 99

Çukurova Temsilciliği: 0 538 970 64 95

Trakya Temsilciliği: 0 551 979 87 38

Dev Tekstil

2023 YILI 1. GENEL MECLİSİMİZ TOPLANDI HAKLARINA VE GELECEĞİNE SAHİP ÇIK, DEV TEKSTİL’DE ÖRGÜTLEN!

Sendikamızın altı ayda bir yapılan Genel Meclis toplantısının ilkini, ocak ayında gerçekleştirdik. Meclisimiz, önden hazırlanmış …