Sendikamızın 2. Genel Meclis toplantısı gerçekleştirildi. İlk gün yapılması planlanan genel eğitim çalışması 15 Temmuz akşamı gerçekleştirilen darbe girişiminden dolayı yaşanan ulaşım sorunu nedeniyle başka bir tarihe ertelendi. 2. Gün programı belirlendiği biçimde gerçekleştirildi.
Genel Meclis’te ülkede yaşanan son gelişmelerde değerlendirildi. Sendikamızın önümüzdeki altı aylık dönemsel politikası güncel gelişmeler üzerinden yapılan değerlendirmeler üzerinden saptandı, dönemsel planın ana hatları belirlendi.
***
Genel Meclis toplantısında ilk olarak siyasal gelişmeler ve sınıf hareketine etkileri değerlendirildi.
Kapitalist sistemin dünya genelinde yaşadığı krizin biriktirdiği sistem içi sorunlar ülkemizde rant ve çıkar kavgasını derinleştirmiştir. Türkiye de gerici siyasal iktidar ve diğer düzen içi çıkar odakları arasındaki kriz derinleşerek darbe girişimi biçiminde kendini dışa vurmuştur. İşçi ve emekçilere karşı her türlü kirli ittifakı gerçekleştiren düzen içi kliklerin derdi ne demokrasi nede barış sağlamaktır. Tek dertleri vardır, oda bu sömürü düzenin dümenini ele geçirerek kendi gerici çıkarlarını daha rahat hayata geçirmektir.
İşçi ve emekçileri kendi rant ve çıkar kavgasına ortak edenler “demokrasi” vb. söylemleri dillendirmektedirler. En sıradan demokratik talebe, hak mücadelesine dahi tahammül edemeyenlerin, kıdem tazminatı, kiralık işçilik vb. uygulamaları hayata geçirenlerin, etnik ve inançsal ayrımcılığı körükleyenlerin… “Demokrasi”, insan hakları vb. uzaktan yakından ilgileri yoktur.
İşçi sınıfının bilinç ve örgütlülük düzeyi zayıf olduğu için sahte söylemlere kanmakta, kendi karşıtlarının saflarında yer almaktadır.
Öncü ve ilerici güçlerin görevi işçi sınıfına gerçekleri göstermektir. Gerçek demokrasinin ancak işçi sınıfının ve ezilen diğer kesimlerin çıkarlarını eksen alan bir zeminde var olabileceğini kavratmak, işçi ve emekçileri kendi sınıfsal çıkarları için mücadeleye çekmektir.
***
Sendikamızın 6 aylık faaliyeti değerlendirildi. Geride bıraktığımız 6 aylık çalışmanın eksik ve güçlü yanları olduğu vurgulandı.
Mevcut olanaklarımız göz önünde bulundurulduğunda Tekstil işçilerine ulaşmak ve örgütlü birliğini sağlamak için önemli bir çabanın ortaya koyulduğu söylenebilir. Bu konuda kullanılan araçların ve yöntemlerin çeşitliliği sendikal faaliyetimizin en önemli üstünlüklerindendir. Bir takım araçların daha güçlü ve merkezi kullanımının çalışmamızın gücünü artıracağının altı Genel Meclis’te çizilmiştir.
Sendikal faaliyetimizin en önemli eksikliklerinin başında temsil ettiğimiz devrimci sınıf sendikacılığı anlayışını işçi ve emekçilere yeterli toklukta anlatamamak gelmektedir. Sendikamızın varlık nedeni olan devrimci sınıf sendikacılığı anlayışını en sıradan sorunları işlerken dahi güçlü bir biçimde vermeyi başarmanın yol ve yöntemleri tartışıldı. Bizi diğer sendikalardan ayıran en temel yan temsil ettiğimiz anlayıştır. Yürüttüğümüz gündelik faaliyette temsil ettiğimiz anlayışı işçilere taşırken karşılaştığımız zorlanmalarımızı aşmak için Greif deneyimini derinlemesine irdelemenin önemli olduğunun altını bir kere daha çiziyoruz.
Üzerinde durulan önemli eksikliklerden biride çalışmada elde edilen deneyimlerin yeterli düzeyde kolektifleştirilememesidir. Bu eksikliğin giderilmesi için atılması gereken adımlar tartışılmıştır. Sendikal faaliyetimizin diğer sorunları da masaya yatırılırmış ve çözücü bir tartışmaya konu edilmişdir. Sendikamız 2. Genel Meclisinde yürüttüğü cesur ve çözücü tartışmalarla iddiasına uygun davranmış ve mevcut zeminini daha da güçlendirmiştir.
***
Genel Meclisimiz sendikal hareketi ve sendikal çalışmamızın güçlendirilmesi için yapılması gerekenleri değerlendirmeye konu etmiştir.
Mevcut sendikal hareketin krizi bu gün ilerici kesimler tarafından tartışılmaktadır. Yürütülen tartışmalarda yaşanılan kriz sınıf hareketinin mevcut tablosundan bağımsız ele alınmaktadır. Sınıf hareketinin mevcut tablosuyla ilişkilendirenler ise devrimci bir sınıf hareketi yaratma iddiasından uzak oldukları için sorunun kaynağını doğru tespit edememektedirler. Sorunu teknik bir olgu olarak ele almakta ve mevcut bürokratik kastın temellerine dokunmadan çözüm bulmaya çalışmaktadırlar.
Sendikal hareketin krizi çok yönlü bir krizdir. Aşılması da çok yönlü müdahalelerle mümkündür. Atılması gereken ilk adım mevcut bürokratik, statükocu anlayışı parçalayacak taban inisiyatifleri geliştirmek için çaba ortaya koymaktır. Greif deneyiminde hayata geçirilen işçi demokrasisi bu açıdan önemli bir deneyimdir.
Genel Meclisimiz sınıf bölüklerinin işçi sınıfı bilimi temelinde eğitilmesi ve örgütlenmesinin hayati önemini bir kere daha vurgulamaktadır. Sendikal çalışmamızda kullandığımız yol yöntem vb. her türlü araç bu bakışla ele alınmıştır. Sendikamız mümkün olan her yerde işçi eğitim ve örgütlenme grupları, komiteler vb. oluşturulması için daha yoğun çaba sarf edecektir.
Mevcut gücümüzü hedefli çalışma alanlarına yoğunlaştırarak buralardan elde edilen sonuçlarla sendikamızı tekstil işçilerinin mücadelesinde odak haline getirmek için çaba sarf edilecektir. Hali hazırda bu konuda önemli bir ön birikimin elde edildiğini söyleyebiliriz.
Sendikamızın merkezi araçları çalışmamızı güçlendirecek biçimde daha işlevli hale getirilecektir. Bu konuda ilk atılacak adımların başında 2 aylık olarak çıkartılan bültenimizin periyodunu düşürmek ve daha popüler bir araç haline getirmek yeralıyor. Bu ve benzeri görevler sendikamızın önüne konulmuştur.
***
Önümüzdeki dönem işçi sınıfına yönelik sosyal, siyasal, ekonomik saldırıların yoğun biçimde hayata geçirileceği bir dönem olarak yaşanacaktır. İşçi sınıfının bilincini körelten her türlü saldırıya karşı sınıf içinde aydınlatıcı faaliyet yürütmek önemli bir yerde durmaktadır. Sınıfın karşı karşıya kaldığı ekonomik saldırılar sosyal ve siyasal temelleriyle birlikte ele alınarak işlenecektir.
BES, Ücretlerde düşüş (vergi dilimi) kıdem tazminatı vb. gibi saldırılar gündemde. Sendikamız bu saldırı dalgasına karşı yürüteceği mücadelenin genel hatlarını saptamıştır. Yürütülecek çalışmalarda fiili meşru mücadele çağrısı öne çıkarılacaktır.
Önümüzdeki 6 aylık dönem boyunca demokrasi konusu farklı yönleriyle işlenecektir. Bu gün sınıfın kafasını karıştıran “demokrasi” tartışmalarına karşılık “işçi demokrasisi” anlayışını tekstil işçilerine taşıyan bir çalışma yürütülecektir.
Genel Meclisimiz çok yönlü tartışma yürütmüş ve önemli değerlendirmeler yaparak bir dizi kararlar almıştır. Yapılan değerlendirme ve kararların öne çıkanlarını genel hatlarıyla üyelerimizin ve kamuoyunun bilgisine sunarız.
Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası
Merkezi Yürütme Kurulu
19.07.2016