2014 Şubat ayında İstanbul Hadımköy’de kurulu bulunan Amerikan tekeli GREIF (Sunjüt) Çuval fabrikasında bir direniş yaşandı. 44 ayrı taşeron şirketin bulunduğu, 250’sinin kadrolu toplamda 1500 işçinin çalıştığı fabrikada işçiler taşeron sistemine ve kölece çalışma koşullarına karşı mücadele ettiler. Birlik olan ve fabrika komitelerinde örgütlenen GREIF işçileri sendikal mücadele başlattılar. Fabrikadaki tüm işçiler kenetlenerek taşeronun kaldırılmasını ve tüm işçilerin kadrolu ve güvenceli çalışmasını talep ettiler. Sözleşme sürecinde talepleri kabul edilmeyen GREIF işçileri fiili-meşru mücadele yolunu seçtiler ve birliklerine güvenerek direnişe geçtiler. Direniş fabrika işgaline dönüştü. GREIF işgali tam 60 gün boyunca sürdü.
Direniş sürecinde DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası bürokratları ve onların sözcülüğüne soyunanlar işçileri bölmek ve direnişi bitirmek için polis ve patron işbirliği ile çalışmalar yürüttü. 60 günlük işgal bir gece yüzlerce polisin katıldığı bir operasyon ile bitirildi. Ancak işçiler farklı yollarla mücadelelerini sürdürmeye devam ettiler.
60 günlük işgal sürecinde Türkiye’nin dört bir tarafında ve yurt dışında dayanışma ağları oluştu. Direnişi büyütmek ve güçlendirmek için onlarca işçi, kadın, genç, aydın, sanatçı birlik oldu.İşçilerin dilindeki “İşgal, grev, direniş!” sloganı pek çok işçi eyleminin sloganına dönüştü. İşgal eylemleri yıllar sonra tekrar canlandı ve pek çok direnişte meşru bir hak olarak işçilere örnek oldu.
Direnişin ardından 4 yılı aşkın bire süre geçti. Direniş sonrası açılan tüm davalar takipsizlikle sonuçlandı. Şimdi ise yeni bir dava açıldı. Tüm işçi sınıfına izlenmesi gereken yolu gösteren GREIF işgali yargılanmak isteniyor. Nasıl ki bugün çalışma ve barınma koşullarının iyileştirilmesi için mücadele eden 3. havalimanı işçileri yargılanıyor ve tutuklama terörüne maruz kalıyorlarsa GREIF işçileri ve destekçileri de 12 Kasım’da yargılanacak.
Bizler 7 Ekim’de gerçekleştireceğimiz GREIF davası bilgilendirme toplantımızda siz emek dostlarını da aramızda görmek istiyoruz.
Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası
7 Ekim Pazar Saat: 14.00
İletişim: 0535 915 32 45
Yer: Divriği Kültür Derneği
Adres: Asmalı Mescit Mah. İstiklal Caddesi
No: 156 Kat: 2 Daire: 37
Beyoğlu/İSTANBUL