Anasayfa / Genel / SÖMÜRÜYE, ŞİDDETE, BASKILARA KARŞI MÜCADELEYİ YÜKSELTELİM!

SÖMÜRÜYE, ŞİDDETE, BASKILARA KARŞI MÜCADELEYİ YÜKSELTELİM!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü…

Sömürü üzerine kurulu bu düzen, şiddetin de kaynağıdır. Kadınlar ise bu düzende ekonomik, sosyal, fiziksel ve cinsel şiddetin çeşitli türleri ile karşı karşıyadır. Türkiye’de her iki kadından biri bu şiddeti işte, evde ya da sokakta yaşıyor. Ülke genelinde milyonlarca kadın hangi yaşta olursa olsun hatta hamile iken bile şiddete maruz kalıyor.

Kadın cinayetleri ise katlanarak artıyor. Kadınlar aynı zamanda iş cinayeti ile de öldürülüyor.

Geçtiğimiz yılın OHAL koşullarında 113 kadın iş cinayetinde katledildi. Kadın işçiler erkeklerin yarısından daha az istihdam ediliyor. Aynı işi yapmalarına karşın kadınlar hala eşit ücret alamıyor.

AKP iktidarı döneminde kadına yönelik şiddeti artıran söylemler ve orta çağ kalıntısı zihniyetle çıkarılan yasalar sayesinde, zaten sınırlı olan kadın hak ve özgürlükleri daha da azaldı, şiddet ise daha da arttı. Türkiye, cinsiyet eşitsizliğinde 145 ülke arasında 130’uncu sırada yer alırken, hala hak ve özgürlükleri yok etme hesabıyla hareket ediliyor. En son müftülere resmi nikâh kıyma yetkisi getirilirken, önümüzdeki süreçte boşanmayı zorlaştıracak yöntemler üzerinde çalışılıyor. Bu ise, kadın cinayetlerinin % 85’inin ayrılmak istediği eski eşi ya da sevgilisi eliyle işlendiği bu ülkede, kadınların katledilmesini artırmaya hizmet edecektir.

AKP iktidarı kadın hak ve özgürlüklerini yok etme çabasındayken, hala Türkiye’de okuması-yazması olmayan kadınlar var. Okuma ve yazması olmayan kadınların sayısı erkeklerden 5 kat fazladır. Kadınların % 32’sinininse, okula devam etmesi engelleniyor. Erken yaşta evliliğe ya da çalışmaya zorlanıyor.

Tekstil işçisi kadınlar olarak bu sorunları biliyor, yaşıyoruz. En son, Mersin Serbest Bölge’de çalışan Ümmü İpek kardeşimiz işe giderken boşandığı eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü.  Yine geçtiğimiz ay Uşak’ta tekstil işçisi Hanım Birgül öldürülmüştü.

Emek ve sermaye çelişkisi varoldukça, sömürü devam ettikçe kadının maruz kaldığı şiddet de son bulmayacaktır. Bu nedenle başta fabrikalarda olmak üzere kadın ve erkek işçiler olarak birlikte örgütlü mücadele etmeliyiz. Çünkü sadece örgütlüysek güçlüyüz!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde sömürüye, şiddete ve baskılara karşı örgütlü tepkimizi gösterelim. Haklarımıza ve özgürlüklerimize sahip çıkalım. Ve Mirabel Kardeşlerin yaptığı gibi; “haklı olan her şey için” mücadele edelim!

 

DEVRİMCİ TEKSTİL İŞÇİLERİ SENDİKASI (DEV TEKSTİL)
Kadın Bürosu

Dev Tekstil

ÖLÜM VE SÖMÜRÜ DÜZENİNE KARŞI; İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN OMUZ OMUZA 1MAYIS’A

ÖLÜM VE SÖMÜRÜ DÜZENİNE KARŞI; İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN OMUZ OMUZA 1MAYIS’A İşçi sınıfının birlik, …